A legbátrabb kismadár

Kelt: 2017.05.10 Cimoldal

A legbátrabb kismadár A könyvben két testvér nem mindennapi harcát követhetjük nyomon, és talán sok mindenkinek meg sem fordult még a fejében, hogy az otthon maradt nők, vajon mit tehettek a háború idején. A történelem csak a hős katonákra emlékszik, de a lányokról, asszonyokról - akik a maguk módján harcolták végig az éveket - alig esik szó. Ez a könyv végre nekik is emléket állít.


A második világháború borzalmait számtalan módon feldolgozták már, így az irodalomnak is örök témája. Kristin Hannah amerikai írónő a németek által megszállt Franciaországot mutatja be nekünk az otthon maradt nők szemén keresztül. Azt, hogy az átélt borzalmak és szenvedések ellenére, hogyan próbáltak anyák, nők maradni, hogyan őrizték az otthont, ahová visszavárták férjeiket, fiaikat. És mindeközben soha sem felejtkeztek el arról a tényről, hogy a szeretetnek erősebbnek kell lennie a gyűlöletnél, mert az a jövő záloga.

1939-ben Franciaországot is megérinti a háború szele, bár a franciák sokáig nem is akarnak erről tudomást venni. Meggyőződésük, hogy a németek nem tudják áttörni a Maginot-vonalat, s a katonáik - ha szükséges - sziklaszilárdan védik majd a hazájukat. De addig Párizs utcáin az emberek karonfogva sétálnak, apró eldugott kis utcák kávézóinak teraszán sütkéreznek az őszi napsütésben, vagy szerelmesen andalognak Szajna parton, és eszükbe sem jut a háború borzalmaival foglalkozni.

A németek ezt másképpen gondolják, végigsöpörnek az országon, meg sem állnak Párizsig. Az azelőtt oly nyüzsgő várost most a némaság jellemzi, nem hallatszik más, csak a német katonák bakancsainak dobbanása, s a harckocsijuk irdatlan dübörgése. Az addig virágoktól rogyadozó ablakokban, most zárt paletták szigetelik el a külvilágot, és csak a győztes német csapatok horogkeresztes lobogóit fújja szél.

A regény két szálon futó cselekménye a két lánytestvér harcát mutatja be a német megszállókkal szemben. Mindketten felveszik a harcot, bár mindegyikük a maga módján.

Vienne nem messze él Párizstól férjével, - Antoine-al – és kislányával Sophie-val. El sem hiszik, hogy elérhet hozzájuk a háború, míg nem a férjét besorozzák. A nő egyedül marad a birtokon, ahová hamarosan egy német tisztet szállásolnak be. Isabelle, - Vienne húga – Párizs utcáin találja szembe magát a német katonákkal. Nagy hangon, harsányan üdvözlik, de a 18 éves lány csak megszaporázza lépteit, és még rájuk sem pillant. Apja lakásába érve azonban újra szembesül a jól ismert, de fájóan kirekesztő érzéssel, hogy nem kell az apjának. Így elküldi a lányt a nővéréhez vidékre, talán ott még biztonságban lesz. Azt azonban nem sejti, hogy az odáig megtett út milyen mély nyomot hagy majd az egyébként is lázadó lányában.

Vienne, aki anya, megfontolt, hisz nem csak magáért, hanem gyermekéért is felelősséggel tartozik. A lánya biztonságát tartja szem előtt, és ezért sokszor köt kompromisszumot. De eljön az idő, mikor a történések már olyan irányt vesznek, ami benne is végtelen dühöt ébreszt, és végül cselekedetre sarkallja. 

Isabelle mindig is vadóc, szertelen, semmitől sem félő lány volt. Ami a szívén, az a száján, de ez aztán semmi jóra nem vezet a németekkel szemben. Eszébe sem jut elfogadni a megszállók új törvényeit, egy percre sem akar behódolni. Megtalálja a módját, hogyan vágjon vissza minden egyes életért, a hazáját ért sérelemért.

 

A könyv napjainkból kiinduló visszaemlékezés, amely felölelve a háború éveit a végén ismét a mába tér vissza. Az utolsó oldalakig nem derül ki, hogy tulajdonképpen melyik is az a testvér, aki elbeszéli a történteket. Ezt a csattanót, és a végkifejletet az utolsó oldalakra tartogatja az írónő, ily módon is fokozva az amúgy is fordulatos könyv izgalmait.

2015. legjobb történelmi regényének aposztrofálták Kristin Hannah Fülemüle című regényét. Megrendítő olvasmány a testvéri, szülői szeretetről, szerelemről, barátságról a Park Kiadó tavaszi kínálatában.

 

Németh Tünde

 

Kristin Hannah

Fülemüle

 

Park Kiadó 2017

Ára: 3990 Ft

 

Megosztás:


 

EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK

CSATLAKOZZ HOZZÁNKLEGOLVASOTTABB HÍREK

Az elmúlt 5 napban nem volt új cikk,
így nincs legolvasottabb sem.